Schuilnamen voor suiker

Suiker bestaat in heel veel vormen en zit in ongelofelijk veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden, maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder eindeloos veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Hierbij de bekendste namen voor suiker:


  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahorncrème
  4. Ahornsiroop
  5. Amazake
  6. Appelsapconcentraat
  7. Appelstroop
  8. ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
  9. Barbados suiker
  10. Basterdsuiker
  11. Beetwortelsap
  12. Bietenstroop
  13. Bietsuiker
  14. Blackstrap Molasses
  15. Bruine suiker
  16. Caramel (verhitte / gebrande suiker)
  17. Carob (fruit) syrup
  18. Carobella syrup
  19. Castor melis
  20. Cichoreisiroop
  21. Cichoreistroop
  22. Cyprus Black Gold
  23. Confectiesuiker
  24. D-glucose
  25. Dadelstroop
  26. Demerara
  27. Dextrose
  28. Diastatisch moutextract
  29. Diksap
  30. Donkere / donkerbruine basterdsuiker
  31. Druivensapconcentraat
  32. Druivensuiker
  33. Eindmelasse
  34. Esdoornsiroop
  35. FOS-stroop
  36. Fruitconcentraat
  37. Fruitextract
  38. Fruitsapconcentraat
  39. Fruitsap op basis van extracten of concentraten
  40. Fruitsuiker
  41. Fructose
  42. Fructose-invertsuikerstroop
  43. Fructosesiroop
  44. Fructosestroop
  45. Fructose-invertsuikerstroop
  46. Galactose
  47. Gebrande suiker
  48. Gebrande suikerstroop
  49. Geconcentreerd appelsap
  50. Geconcentreerd perensap
  51. Geconcentreerd vruchtensap
  52. Geconcentreerd (…) sap
  53. Gekarameliseerde suiker
  54. Gekarameliseerde suikerstroop
  55. Geleisuiker
  56. Gele kandijsiroop
  57. Geraffineerde suiker
  58. Gierstsiroop
  59. Glucose
  60. Glucosesiroop
  61. Glucosestroop
  62. Glucose-fructosestroop
  63. Gouden siroop
  64. Gula djawa
  65. Gula kelapa
  66. Gula aren
  67. HFCS: high fructose corn syrup
  68. Honing
  69. Inulinestroop
  70. Invertsuiker
  71. Invertsuikerstroop
  72. Invertsiroop
  73. Invertstroop
  74. Isoglucose
  75. Javaanse palmsuiker
  76. Johannesbroodsiroop
  77. Johannesbroodpitsiroop
  78. Kandij
  79. Kandijsuiker
  80. Kandijstroop
  81. Kaneelsuiker
  82. Karamel (verhitte / gebrande suiker)
  83. Karamelsuikerstroop
  84. Klappersuiker
  85. Kokosbloemsuiker
  86. Kokosbloesemsuiker
  87. Kristalsuiker
  88. Kristallijne fructose
  89. Lactose
  90. Lichte / lichtbruine basterdsuiker
  91. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  92. Maismoutstroop
  93. Maïssuiker
  94. Maisstroop
  95. Malt
  96. Maltodextrine
  97. Maltose
  98. Maltosestroop
  99. Maple Syrup
  100. Melasse
  101. Melksuiker
  102. Molasses
  103. Moutextract
  104. Moutsuiker
  105. Moutstroop
  106. Muscovado
  107. Nectar
  108. Oersuiker
  109. OERzoet
  110. Organische rauwe suiker
  111. Palmsuiker
  112. Panocha
  113. Panela
  114. Parelsuiker
  115. Perensapconcentraat
  116. Piloncillo
  117. ‘Poedersneeuw’
  118. Poedersuiker
  119. Rapadura
  120. Rietsap
  121. Rietsuiker
  122. Rietsuikerstroop
  123. Rijststroop
  124. Rijstsuiker
  125. Ruwe Rietsuiker
  126. Saccharose
  127. Sacharose
  128. (…)sapconcentraat
  129. Schenkstroop
  130. Siroop
  131. Sorghumsiroop
  132. Speltstroop
  133. Stroop
  134. Sucanat (Sugar Cane Natural)
  135. Sucrose
  136. Suikerstroop
  137. Tafelsuiker
  138. Tarweglucosestroop
  139. Tarwestroop
  140. Treacle
  141. Trehalose
  142. Turbinado
  143. Vanillesuiker
  144. Vruchtenextract
  145. Vruchtenconcentraat
  146. Vruchtensapconcentraat
  147. Vruchtensuiker
  148. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  149. Witte basterdsuiker
  150. Witte suiker
  151. Zwarte rietsuikermelasse


Bron: gezondr.nl